Home

INCOTERMS 2000

De nieuwste in- en verkoopcondities zijn vastgelegd in dertien internationaal erkende incoterms 2000. Deze kunnen worden ingedeeld in vier groepen, namelijk een E-clausule, drie F-clausules, 4 C-clausules en vijf D-clausules. De verkoper draagt in stijgende lijn van de groep E tot de groep D meer plichten. Het afsluiten van de vervoersovereenkomst is bij de E- en F- clausules voor de koper en bij de C- en D-clausules voor de verkoper. Hieronder vindt u een samenvatting van de verschillende terms.

Groep E

In groep E zijn kosten en risico voor de verkoper minimaal omdat hij de goederen slechts beschikbaar hoeft te stellen op zijn eigen terrein.

EXW = Ex Works...(noem de plaats waarvandaan)

Groep F

Onder de F condities (incl. FCA tenzij anders overeengekomen) regelt en betaalt de verkoper het transport in het land waaruit geŽxporteerd wordt.

F.O.B. = Free on Board...(noem de haven van vertrek) F.A.S. = Free Alongside Ship...(noem de haven van vertrek) F.C.A. = Free Carrier...(noem de plaats)

Groep C

Onder de C condities regelt en betaalt de verkoper het transport maar is hij niet verantwoordelijk voor het risico van het transport

C.F.R. = Cost and Freight...(noem de haven van aankomst) C.I.F. = Cost, Insurance, Freight...(noem de haven van aankomst) C.P.T. = Carriage Paid To...(noem de plaats van bestemming) C.I.P. = Carriage and Insurance Paid to...(noem de plaats van bestemming)

Groep D

Onder de D condities zijn kosten en risico voor de verkoper maximaal omdat hij ervoor moet zorgen dat de goederen beschikbaar beschikbaar komen op de afgesproken plaats.

D.A.F. = Delivered at Frontier...(noem de grens) D.E.S. = Delivered Ex Ship...(noem de aankomsthaven) D.E.Q. = Deliverd Ex Quay...(noem de aankomsthaven) D.D.U. = Deliverd Duty Unpaid...(noem de plaats van bestemming) D.D.P. = Delivered Duty Paid...(noem de plaats van bestemming)