Home >> Onze producten >> Amerikaanse ginseng >> Extractpoeders

Amerikaanse ginseng - Extractpoeders

Bewerkingsproces

De speciaal op basis van analyse resultaten uitgezochte droge Amerikaanse ginsengwortels worden via een strak gecontroleerd proces tot een extract met het gewenste ginsenoside gehalte gebracht.

Omdat sommige ginsenosiden alleen in water en andere alleen in alcohol oplosbaar zijn, wordt een uitgekiend alcohol/water mengsel gebruikt voor de extractie.

benseng amerikaanse ginseng extractpoeders

Met een zorgvuldig gecontroleerd standaardproces wordt onder hoogwaardige productie omstandigheden de droge ginseng verwerkt tot ginseng extractpoeders.Na het extraheren wordt de alcohol eruit gedestilleerd en het vloeibare extract tot poeder gedroogd. Volgens dit standaard bewerkings procede wordt een ginseng extractpoeder verkregen met circa 8% ginsenosiden (HPLC).

Om extractpoeders met een hoger ginsenoside gehalte te verkrijgen dan deze 8%, moeten na de extractie eerst de kleinere moleculen (vooral mono- en disacchariden) uit het vloeibare extract afgescheiden worden.

De mate waarin deze kleinere moleculen verwijderd worden bepaald het uiteindelijke gehalte aan ginsenosiden van het extractpoeder. Het praktisch hoogst haalbare ginsenoside gehalte uit de ginseng wortels is circa 30% ginsenosiden.

Samenstelling extractpoeders

Amerikaanse ginseng extractpoeders worden alleen van de gedroogde ginseng wortels gemaakt.

Op enkele uitzonderingen na, worden vrijwel alle basis ginseng extractpoeders gemaakt zonder draagstoffen of toevoegingen. Op verzoek van klanten kan er vervolgens de gewenste hulpstof aan toegevoegd worden.

Verpakking

Voor afnames van minder dan 25 kg worden de ginseng extractpoeders in luchtdicht gesloten aluminium zakken met PE-binnenlaag per 1 kg verpakt. Desgewenst kan het extractpoeder ook in 5 kg zakken worden afgevuld.

benseng american ginseng extractpoeders

Gestandaardiseerd American ginseng extractpoeder (product code: EP08) met 8% ginsenosiden, verpakt per 1000 gram in een luchtdichte aluminium folie zak met PE binnen laag.Levering van 25 kg eenheidsverpakkingen geschiedt standaard in plastic zakken in kartonnen vaten.

Eigenschappen

De standaard ginseng extractpoeders zijn goed wateroplosbaar.

De kleur van de Amerikaanse ginseng extractpoeders is bruin tot licht beige. Naarmate het ginsenoside gehalte van het poeder hoger is, is de kleur lichter.

De smaak kan getypeerd worden als zijnde bitter zoet. Naarmate het ginsenoside gehalte van het extractpoeder hoger is, is de smaak meer bitter en minder zoet.

Bij sommige toepassingen kan de bittere smaak van ginseng als ongewenst ervaren worden. Er zijn enkele praktische mogelijkheden om deze bittere smaak (wat) te verminderen.

Een mogelijk praktisch nadeel van ginseng extractpoeders is, dat ze hygroscopisch zijn, dus vrij snel vocht aantrekken vanuit de lucht. Bij een onjuiste bewaarwijze kan het extractpoeder vrij vlot aan elkaar koeken tot een blok. Droog bewaren in een gesloten verpakking is daarom belangrijk.

In vergelijking tot consumptie van gemalen wortelpoeder is de opneembaarheid van de ginsenosiden uit extractpoeder circa het dubbele als vanuit gemalen wortelpoeder.

Toevoegingen

Om o.a. de kostprijs van het extractpoeder te drukken kan overwogen worden om aan het ginseng poeder een vulstof toe te voegen. De goedkoopste daarvoor is gemalen rijstbloem.

Om technische en soms smaaksensorische redenen worden ook wel dicalciumfosfaat, maltodextrine, siliciumdioxide, magnesiumstearaat of glucosepoeder toegevoegd. Uiteraard zijn ook andere vulstoffen, hulpstoffen en toevoegingen mogelijk.

Indien gekozen wordt voor een toevoeging dan is het aan te bevelen om daarbij uit te gaan van het poeder met het hoogst mogelijke ginsenoside gehalte. Hierdoor kan een werkzaam extractpoeder behouden blijven en is relatief het goedkoopste.

Een bijkomend voordeel van het toevoegen van een vulstof aan extractpoeders is, dat de mix veelal minder hygroscopisch is dan het pure extractpoeder.

Dosering

Uit in vitro-proeven is gebleken dat de benutting van ginsenosiden uit extractpoeders dubbel zoveel is als uit de gedroogde ginseng wortels of poeders daarvan. In milligrammen werkzame ginsengbestanddelen gerekend houdt dit in dat - om dezelfde werking te krijgen - men een dubbele dosering gedroogde ginseng wortels moet nemen om de zelfde werking te krijgen dan met ginseng extractpoeders.

Voor een optimale therapeutische werking van ginseng extractpoeders is het advies om dagelijks 15-30 mg pure ginsenosiden te gebruiken. Voor een ginseng extractpoeder met bijvoorbeeld 20% ginsenosiden is dat omgerekend 75-150 mg poeder per dag.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van ginseng minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering ginsenosiden verlaagd wordt.

Voor ginseng geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 7 mg ginsenosiden per dag wordt wel als minimum dosering beschouwd waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien ginseng extractpoeders met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms wel met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende