Home >> Onze producten >> Vrouwen ginseng-Dong Quai >> Extractpoeders

Vrouwen ginseng-Dong Quai - Extractpoeders

Bewerkingsproces

De Angelica sinensis plant is geen familie van de echte ginseng oftewel Panax. Dong Quai behoort tot één van de allerbelangrijkste versterkende planten in de Chinese geneeskunde. Kort en krachtig vat men de werking van de plant vaak in één woord samen: "vrouwentonicum".

De speciaal op basis van analyse resultaten uitgezochte droge Dong Quai wortels worden via een strak gecontroleerd proces tot een extract met het gewenste gehalte aan ligustilides gebracht.

Omdat sommige werkzame Dong Quai bestanddelen alleen in water en andere alleen in alcohol oplosbaar zijn, wordt een uitgekiend alcohol/water mengsel gebruikt voor de extractie.

benseng dong quai extractpoeders

Met een zorgvuldig gecontroleerd standaardproces wordt onder hoogwaardige productie omstandigheden de droge Dong Quai verwerkt tot extractpoeders.Na het extraheren wordt de alcohol eruit gedestilleerd en het vloeibare extract tot poeder gedroogd. Volgens dit standaard bewerkingsprocédé wordt een Dong Quai extractpoeder verkregen met minimaal 1% ligustilides.

Samenstelling extractpoeders

Dong Quai extractpoeders worden alleen van de gedroogde wortels gemaakt.

Op enkele uitzonderingen na, worden vrijwel alle basis extractpoeders gemaakt zonder draagstoffen of toevoegingen. Op verzoek van klanten kan er vervolgens de gewenste hulpstof aan toegevoegd worden.

Verpakking

Voor afname van minder dan 25 kg worden de Dong Quai extractpoeders in luchtdicht gesloten aluminium zakken met PE-binnenlaag per 1 kg verpakt. Desgewenst kan het extractpoeder ook in 5 kg zakken worden afgevuld.

Levering van 25 kg eenheidsverpakkingen geschiedt standaard in plastic zakken in kartonnen vaten.

Eigenschappen

De standaard Dong Quai extractpoeders zijn matig wateroplosbaar. Door middel van een aangepast proces is het mogelijk om de extractpoeders wateroplosbaar te maken.

De kleur van de Dong Quai extractpoeders is geelbruin.

Dong Quai extractpoeder heeft een zoete scherpe aroma die erg karakteristiek is.

In vergelijking tot consumptie van gemalen wortelpoeder is de opneembaarheid van de werkzame bestanddelen uit extractpoeder circa het dubbele als vanuit gemalen wortelpoeder.

Een mogelijk praktisch nadeel van extractpoeders is, dat ze hygroscopisch zijn, dus vrij snel vocht aantrekken vanuit de lucht. Bij een onjuiste bewaarwijze kan het extractpoeder vrij vlot aan elkaar koeken tot een blok. Droog bewaren in een gesloten verpakking is daarom belangrijk.

Toevoegingen

Om o.a. de kostprijs van het extractpoeder te drukken kan overwogen worden om aan het Dong Quai extractpoeder een vulstof toe te voegen. De goedkoopste daarvoor is gemalen rijstbloem.

Om andere (procestechnische) redenen worden er soms wel dicalciumfosfaat, maltodextrine, siliciumdioxide, magnesiumstearaat of glucosepoeder aan toegevoegd. Uiteraard zijn ook andere vulstoffen, hulpstoffen en toevoegingen mogelijk.

Een voordeel van het toevoegen van een vulstof aan extractpoeders kan zijn, dat de mix veelal minder hygroscopisch is dan het pure extractpoeder.

Dosering

Uit in-vitro proeven is gebleken dat de benutting van de werkzame bestanddelen uit extractpoeders dubbel zoveel is als uit de gedroogde wortels of poeders daarvan. In milligrammen werkzame bestanddelen gerekend houdt dit in dat - om dezelfde werking te krijgen - men een dubbele dosering wortelpoeders moet nemen om de zelfde werking te krijgen dan met Dong Quai extractpoeders.

Voor een optimale therapeutische werking van Dong Quai extractpoeder met 1% ligustilides wordt een dosis van 500-1000 mg 3x per dag geadviseerd, dus 1,5-3 gram per dag.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van Dong Quai minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering verlaagd wordt.

Voor Dong Quai geldt niet echt een schadelijk maximum dosering, maar 100 mg geconcentreerd Dong Quai extract poeder per dag moet toch wel gezien worden als de minimum dosering waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien Dong Quai met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende