Home >> Onze producten >> Arme lui ginseng-Dang Shen

Arme lui ginseng-Dang Shen

Codonopsis pilosula is ook bekend onder de naam 'Dang Shen' of 'Poor Man's Ginseng': Ginseng voor de armen.

De plant komt oorspronkelijk uit AziŽ, voornamelijk uit de Shanxi en Szechuan provincies van China.

Er is maar weinig bekend over de actieve ingrediŽnten van Codonopsis. De chemische stoffen die men heeft kunnen isoleren zijn de volgende: saponinen, alkaloiden en polysacchariden.

De wortels van de plant worden geoogst in hun derde of vierde levensjaar, en vaak gedroogd voor ze verkocht worden. De wortels hebben een zoete smaak.

Introductie

Codonopsis wordt in de TCM voornamelijk genomen om het lichaam in zijn geheel een opleving te geven. Het heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en helpt om vrijer te ademen. De kwaliteiten van dit kruid zijn vergelijkbaar met die van Ginseng, maar ze zijn minder sterk en eerder uitgewerkt. Deze eigenschap maakt Codonopsis extra geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor Ginseng.

Net als Ginseng heeft Codonopsis een zogenaamde adaptogene werking; het kan zichzelf aanpassen aan elke omstandigheid. Hierbij wordt het functioneren van vrijwel alle organen en klieren in het lichaam in balans gebracht met het functioneren van het CZS (=Centraal Zenuwstelsel).

Een van de nieuwste ontwikkelingen in China is het maken van pillen met geconcentreerd extract van twee milde kruiden: Codonopsis en Astragalus. (Ook beschikbaar op www.benseng.nl) Dit kruidenmengsel staat bekend als Shen Qi Wan.

codonopsys plant Foto: Poor Man's Ginseng is een kronkelend kruid dat tot 1,5 meter hoog kan worden. De plant heeft geel-paars achtig getinte bloemen in de vorm van een bel.
codonopsys wortel Foto: Codonopsis supplementen worden gemaakt van de gedroogde wortel van de plant. De wortel bevat een mengelmoes aan componenten die erg veel lijken op wat je vindt in Ginseng.


Toepassing

Codonopsis bestaat in vele variaties en vormen. De wortel wordt meestal gedroogd verkocht, maar er zijn ook verse wortels op de markt.

Codonopsis kun je rauw of gekookt innemen, maar wordt vaker verwerkt in thee, tabletten en tincturen. Van nature is Codonopsis een zoet, kalmerend kruid dat kan worden gekookt met rijst tot het zacht is en kan worden gebruikt als opwekkend voedsel.

Tegenwoordig kun je Poor Man's Ginseng vooral vinden in voedingssupplementen: in capsule- of tabletvorm.

Chinese kruiden worden soms toegevoegd aan cosmetische artikelen vanwege hun beschermende, herstellende en onderhoudende kwaliteiten. Het is onbekend of Codonopsis op het moment ook voor cosmetische doeleinden wordt aangewend.

Goed voor:

Een voordeel van Codonopsis pilosula is dat het niet zwaar en kleverig is: het genereert geen hitte en droogte in het lichaam. Naast het weldadige effect op milt en luchtwegen heeft Codonopsis een gunstige invloed op de gezondheid, versterkt de levenskracht. En Codonopsis ondersteunt het immuunsysteem, bevordert het (natuurlijk) afweersysteem van de lichaamscellen, vergroot het uithoudingsvermogen en alertheid, verhoogt de vitaliteit, beschermt bij veroudering en helpt bij geestelijke druk en inspanning.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims: http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

IndustriŽle toepassing

Van Poor Man's Ginseng zijn nog geen industriŽle toepassingen bekend.

Dosering

In voedingssupplementen en kruidenmengsels wordt Codonopsis wortel veelal preventief ingenomen. Een geadviseerde dosis is 5-10 gram per volwassene per dag. Als de droge wortel of wortelpoeder daarvan in zijn geheel wordt ingenomen dan is dit vergelijkbaar met een dosis van 3-5 gram.

Vaak wordt Codonopsis voorgeschreven in een hoge dosis van 15-30 gram gedroogde wortel per dag, of in bijzondere gevallen zelfs in een dosis van 60 gram gedroogde wortel per dag.

Als een geconcentreerd extractpoeder met een extract ratio van 5:1 wordt genomen, dan is een dosis van 2-4 gram per dag voldoende .

Voor een optimaal effect bij extern gebruik wordt aangeraden 10-15% geconcentreerd poeder met een 5:1 extract ratio toe te voegen aan het cosmetische product.

Voor normaal cosmetisch gebruik zou een minimum van 10 gram geconcentreerd Codonopsis extract poeder per kilo product moeten volstaan.

Contra-indicaties

Over het algemeen zijn de bijwerkingen van Codonopsis zeldzaam en milder dan die van echte Ginseng. Daarom is Poor Man's Ginseng relatief veilig voor lange termijn gebruik. Wees wel voorzichtig in geval van extreme hitte.

Er zijn weinig bijwerkingen van Codonopsis bekend, maar wees wel voorzichtig in de volgende gevallen: Verder wordt Codonopsis afgeraden voor: Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.

Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nlvorige volgende