Home >> Onze producten >> Peruaanse ginseng-Maca

Peruaanse ginseng-Maca

Maca (Lepidium meyenii) is een wortel die op een radijs lijkt. Het wordt ook wel Peruaanse Ginseng genoemd.

De Maca die tegenwoordig wordt gebruikt wordt beschouwd als een nieuwe gecultiveerde soort, ook bekend onder de naam Lepidium peruvianum. De voornaamste actieve elementen van Maca zijn de aminozuren phenylalanine, tyrosine, histidine, arginine en een chemische stof genaamd p-methoxybenzyl isothiocyanate: een gereputeerd afrodisiacum.

Introductie

Maca groeit in het koude Andesgebergte, tot op wel 5 km hoogte.

Al meer dan 2000 jaar lang gebruiken de Peruviaanse bewoners van de Andes dit kruid als voedsel en heilzame plant ter verhoging van het uithoudingsvermogen, energie, vitaliteit en seksueel uithoudingsvermogen.

maca wortel Foto: Maca lijkt op een radijs, maar is meer wit tot lichtgeel van kleur. De wortel is het eetbare deel van de plant, dat ook wordt gebruikt als voedingsbron.
maca gemalen wortel Foto: De Maca wordt meestal gedroogd en gemalen voor gebruik.


Toepassing

Van de Maca plant wordt de wortel gebruikt. Maca is erg rijk aan proteÔne: zo'n 11%. Na de oogst wordt de Maca gedroogd door het 4-6 dagen in de zon te laten liggen. Hierna kan het enkele jaren lang bewaard worden op een donkere, droge plaats. Om het te kunnen consumeren wordt de gedroogde wortel gekookt tot hij weer zacht is. De Maca kan ook gebakken of geroosterd worden, en het kan worden klaargemaakt als pap of verwerkt worden in een drankje. Maca wordt alleen inwendig gebruikt als voedingsmiddel of als voedingssupplement.

Maca was al vůůr 15 mei 1997 in belangrijke mate op de markt en in gebruik en mag dus volgens de EU Novel Foods Verordening worden gebruikt als of in voedingssupplementen en als of in voedsel.

Maca wordt niet genoemd in De Duitse Commissie E monografieŽn, een therapeutische gids voor kruidengeneeskunde. Ook wordt Maca niet genoemd in de EHIA Inventaris lijst van Kruiden die worden beschouwd als voedsel.

Voor zover bekend, wordt maca (nog) niet toegevoegd aan cosmetische producten.

Extracten van Maca voor gebruik in cosmetica, worden als zodanig niet genoemd in het EU besluit 96/335/EG van de EU cosmetica-richtlijn 76/768/EEG en/of 2006/257/EG.

Goed voor:

Het innemen van Maca kan leiden tot een toename in de seksdrive en ondersteunt bij overgangsverschijnselen. In dit laatste geval is Maca goed bij ongemakken voorafgaand aan/rondom/tijdens de menstruatie, bevordert het een natuurlijke gezonde nachtrust, is het goed voor het gehoor en voor het gezichtsvermogen. Oorspronkelijk werd Maca in Peru gebruikt om vruchtbaarheid van mens en dier te verbeteren.


De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims:

http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

IndustriŽle toepassing

Tot op heden is er geen industriŽle toepassing bekend van Maca.

Dosering

Tegenwoordig wordt de wortel van de Maca vaak tot poeder vermalen en verkocht als voedingssupplement in de vorm van een capsule. Door deskundigen wordt Maca aangeraden in doseringen van 5-20 gram per dag.

Voor extracten met een hogere concentratie (met een exacte ratio 5:1) wordt een dagelijkse dosis van 1-2 gram of 4-5 gram (als hoge dosering) geadviseerd.

Er zijn geen aanwijzingen dat Maca in grotere hoeveelheden gevaarlijk is.

Voor cosmetica is er geen geadviseerde dosering vastgesteld, hoewel de merkbaarheid zou moeten toenemen naarmate de dosering wordt verhoogd.

Contra-indicaties

Maca is waarschijnlijk veilig wanneer gebruikt door gezonde volwassenen in genoemde doses, maar toch zijn er enkele opmerkingen, waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen van toepassing: Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.

Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nlvorige volgende