Home >> Onze producten >> Rode Koreaanse ginseng >> Wortels

Rode Koreaanse ginseng - Wortels

Bewerkingsproces

De verse ginsengwortels worden na de oogst zorgvuldig gewassen, gesorteerd en bij hoge temperatuur verhit of gestoomd. Hierdoor vindt er een wijziging plaats in de onderlinge verhouding van de werkzame bestanddelen (=ginsenosiden), maar blijven op een hoog niveau behouden. Het weefsel van de wortel kleurt door dit proces van een oorspronkelijk lichtbeige naar een bruinrode kleur. Hierna worden de wortels bij lage temperatuur gedroogd.

benseng red korean ginseng rolcontainer benseng red korean ginseng stoomcabine

In rolcontainers worden de verse ginsengwortels in de stoomcabines gereden om rode Koreaanse ginseng te maken.Het proces van stomen, waarbij vooral de suikers in de ginseng wortel caramelliseren en de bruin rode kleur geven, werd vroeger vooral gedaan om de houdbaarheid van de ginseng wortels te verlengen.

De wortels worden volgens standaard specificaties gesorteerd, maar kunnen op basis van klantspecificatie op elke gewenste vorm en afmeting gesorteerd worden.

Samenstelling wortels

Ondanks het feit dat vaak anders wordt beweerd, is het niet automatisch zo dat wortels die langer gegroeid zijn, beter zijn dan wortels die minder lang gegroeid hebben.

Wel is het zo dat het gehalte aan werkzame ginsengbestanddelen geleidelijk toeneemt met het aantal groei jaren. Maar het zijn vooral de omstandigheden waaronder de ginseng groeit, die bepalen hoe hoog het ginsenoside gehalte van een bepaalde partij wortels is.

Tussen de wortels die geoogst worden van een zelfde perceel kunnen grote verschillen zitten in grootte, terwijl ze allemaal even lang gegroeid hebben en ongeveer hetzelfde ginsenoside gehalte hebben. Het is dus ook niet automatisch zo dat grotere wortels beter zouden zijn dan kleinere.

Het onderscheid tussen eerste en tweede keus wortels wordt voornamelijk bepaald door visuele aspecten. Zo worden ginseng wortels met afwijkende kleur, vergroeiingen, beschadigingen en/of plekjes met afwijkende kleur als tweede keus aangemerkt. Het gehalte ginsenosiden van eerste en tweede keus is in principe hetzelfde, dus ook de werking.

Verpakking

Voor elke hoeveelheid worden de wortels standaard in bulk verpakt in plastic zakken in een kartonnen doos of vat.

Kleinere hoeveelheden kunnen desgewenst worden verpakt in transparante plastic doosjes.

220 gram600 gram
benseng red korean ginseng roots benseng red korean ginseng roots

Rode Koreaanse ginseng wortels kunnen in kleinere hoeveelheden ook in transparante plastic doosjes worden verpakt.Eigenschappen

Het feit dat witte en rode Koreaanse ginseng van dezelfde verse ginseng wortel gemaakt zijn, geldt dat beide soorten dezelfde basiswerking hebben. Ze onderscheiden zich in eerste instantie van smaak en kracht. Vooral door het verhittingsproces heeft de rode ginseng een iets mildere smaak en een langzamere (lees: mildere) doch uiteindelijk krachtigere werking dan de witte ginseng.

De verschillende delen van de ginseng wortels bevatten onderscheidende hoeveelheden ginsenosiden. Zo bevatten de fijnste haarwortels ruim 2-3 keer zoveel ginsenosiden dan de hoofdwortels. Wel is het zo dat de onderlinge ginsenoside verhouding van de haarwortels iets verschilt van die van de hoofdwortels, waardoor die theoretisch een net iets andere werking zouden kunnen hebben.

benseng red korean ginseng root mixed size

Aan de rode Koreaanse ginseng hele wortels "mixed size" (product code: RKWROO) zitten nog wel de zijwortels, maar zijn ontdaan van de fijnere haarwortels.

benseng red korean ginseng root haarwortel

Rode Koreaanse ginseng haarwortels (product code: RKWRFO) bevatten het hoogste gehalte aan ginsenosiden.De smaak kan getypeerd worden als zijnde bitter zoet. Naarmate het ginsenoside gehalte van de wortels hoger is, is de smaak meer bitter en minder zoet.

De gedroogde rode Koreaanse ginseng wortels zijn over het algemeen vrij hard, doch enigszins buigzaam. Door de wortels beperkt te verwarmen in een oven of een magnetron worden ze zachter. Hierdoor kunnen ze in warme toestand desgewenst met een mes gesneden worden.

De werkzame bestanddelen van de ginseng wortels (=ginsenosiden) zijn goed hittebestendig en gaan daarom tijdens de verwarming ook niet verloren.

Dosering

Voor een optimale therapeutische werking van ginseng wortels is het advies om dagelijks 30-60 mg pure ginsenosiden te gebruiken.

Voor rode Koreaanse ginseng hele wortels "mixed size" met zijwortels, maar zonder fijne haarwortels (product code: RKWROO) met een gemiddeld gehalte van circa 1,5-2,5% ginsenosiden zou dat bijvoorbeeld een hoeveelheid van circa 2 tot 4 gram wortels per dag bedragen.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van ginseng minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering ginsenosiden verlaagd wordt.

Voor ginseng geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 7 mg ginsenosiden per dag wordt wel als minimum dosering beschouwd waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien ginseng wortels met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende