Home >> Onze producten >> Zuidelijke ginseng-Jiaogulan >> Extractpoeders

Zuidelijke ginseng-Jiaogulan - Extractpoeders

Bewerkingsproces

In tegenstelling tot de echte ginseng, worden van de Gynostemma pentaphyllum plant niet de wortels maar enkel de bovengrondse delen gebruikt. De bladeren en stengels worden geoogst. Vervolgens worden deze gedroogd en via een strak gecontroleerd proces tot een geconcentreerd extractpoeder met het gewenste gypenoside gehalte gebracht.

Omdat sommige gypenosiden alleen in water en andere alleen in alcohol oplosbaar zijn, wordt een uitgekiend alcohol/water mengsel gebruikt voor de extractie.

benseng jiaogulan extractpoeders

Met een zorgvuldig gecontroleerd standaardproces wordt onder hoogwaardige productie omstandigheden de droge Jiaogulan bladeren verwerkt tot extractpoeders.Na het extraheren wordt de alcohol eruit gedestilleerd en het vloeibare extract tot poeder gedroogd. Volgens dit standaard bewerkings procede wordt een extractpoeder verkregen met minimaal 80% gypenosiden (HPLC).

Samenstelling extractpoeders

Jiaogulan extractpoeders worden alleen van de gedroogde bladeren en stengels gemaakt.

Op enkele uitzonderingen na, worden vrijwel alle basis extractpoeders gemaakt zonder draagstoffen of toevoegingen. Op verzoek van klanten kan er vervolgens de gewenste hulpstof aan toegevoegd worden.

Verpakking

Voor afnames van minder dan 25 kg worden de Jiaogulan extractpoeders in luchtdicht gesloten aluminium zakken met PE-binnenlaag per 1 kg verpakt. Desgewenst kan het extractpoeder ook in 5 kg zakken worden afgevuld.

Levering van 25 kg eenheidsverpakkingen geschiedt standaard in plastic zakken in kartonnen vaten.

Eigenschappen

De standaard Jiaogulan extractpoeders zijn matig tot slecht wateroplosbaar. Door middel van een aangepast proces is het mogelijk om de extractpoeders goed wateroplosbaar te maken.

De kleur van de Jiaogulan extractpoeders is geelbruin-achtig.

De smaak van een standaard Jiaogulan extractpoeder kan getypeerd worden als zijnde penetrant, bitter, wat wrang en echt niet lekker. Volgens een speciaal verwerkingsprocede is het mogelijk om de negatieve smaakeffecten sterk te verminderen.

Bij sommige toepassingen kan de bittere smaak van de jiaogulan als ongewenst ervaren worden. Naast het speciale verwerkingsprocede zijn er nog enkele praktische mogelijkheden om deze bittere smaak (wat) te verminderen.

Een mogelijk praktisch nadeel van extractpoeders is, dat ze hygroscopisch zijn, dus vrij snel vocht aantrekken vanuit de lucht. Bij een onjuiste bewaarwijze kan het extractpoeder vrij vlot aan elkaar koeken tot een blok. Droog bewaren in een gesloten verpakking is daarom belangrijk.

Toevoegingen

Om o.a. de kostprijs van het extractpoeder te drukken kan overwogen worden om aan het jiaogulan poeder een vulstof toe te voegen. De goedkoopste daarvoor is gemalen rijstbloem.

Om technische en soms smaaksensorische redenen worden ook wel dicalciumfosfaat, maltodextrine, siliciumdioxide, magnesiumstearaat of glucosepoeder toegevoegd. Uiteraard zijn ook andere vulstoffen, hulpstoffen en toevoegingen mogelijk.

Een bijkomend voordeel van het toevoegen van een vulstof aan extractpoeders is, dat de mix veelal minder hygroscopisch is dan het pure extractpoeder.

Dosering

Van Jiaogulan oftewel onsterfelijkheidskruid is gebleken dat het veilig is, zelfs in hoge doseringen. Er is echter nog geen maximum dosis vastgesteld.

Voor een optimale therapeutische werking van Jiaogulan is het advies om dagelijks 30-60 mg pure gypenosiden te gebruiken.

Voor een geconcentreerd Jiaogulan extractpoeder met bijvoorbeeld 80% gypenosiden is dat omgerekend 40-80 mg poeder per dag.

Het gedroogde kruid bevat circa 5% gypenosiden, waardoor de optimale therapeutische dosis circa 600-1200 mg per dag bedraagt.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van Jiaogulan minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering gypenosiden verlaagd wordt.

Voor Jiaogulan geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 5-10 mg pure gypenosiden per dag moet toch wel gezien worden als de minimum dosering waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien Jiaogulan met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende