Home >> Onze producten >> Zuidelijke ginseng-Jiaogulan

Zuidelijke ginseng-Jiaogulan

De Latijnse naam van Jiaogulan (spreek uit als jee-ow-koo-lahn), is Gynostemma pentaphyllum. Jiaogulan wordt in de Chinese provincie Guizhou ook wel het "kruid der onsterfelijkheid" genoemd. Dit vanwege de adaptogene eigenschap om balans en equilibrium in lichaam en geest te herstellen. Andere benamingen zijn vijfbladige ginseng, of "Amachazuru Sweet Tea".

Deze plant groeit in het wild in Zuidoost China, Japan en Thailand.

De biochemische hoofdcomponenten van Jiaogulan zijn de Gypenosiden. Deze Gypenosiden lijken, ook qua werking, op de ginsenosiden die gevonden worden in ginseng. Er zitten 3-4 keer zoveel saponinen in Jiaogulan als in ginseng.

Introductie

Hoewel er omschrijvingen van heilzame kruiden zijn die dateren van de Ming Dynasty (1368-1644 A.D.), was Jiaogulan niet erg bekend en werd het zelfs in China weinig gebruikt. Dit vanwege de afgelegen ligging waar het groeit.

Jiaogulan groeit voornamelijk in de bergachtige gebieden van Zuid China, ver van het centrale gedeelte van China, een gebied dat sinds lang bekent staat als het "ancient domain of China". Dit is het centrale gebied van China waar het klassieke systeem wat wij nu "TCM" noemen is ontstaan. Om deze reden is Jiaogulan niet opgenomen in de standaard farmacopee van het TCM systeem en daarom qua gebruik niet zo wijd verspreid als andere TCM kruiden.

onsterfelijkheidskruid bladeren Foto: Traditioneel gebruikt de lokale bevolking de wijnrank en de bladeren van de wilde Gynostemma plant als groenten of als thee.


Toepassing

Van de Gynostemma plant worden eigenlijk alleen de bovengrondse delen voor weldadige doeleinden gebruikt. Jiaogulan wordt hoofdzakelijk oraal geconsumeerd. Vaak wordt het als een thee gebruikt of als een weldadig ingrediŽnt in soft- en energiedranken. In toenemende mate wordt Jiaogulan gebruikt in voedingssupplementen en als functioneel ingrediŽnt in voedsel.

Extracten gemaakt van de Gynostemma bladeren en stam worden ook gebruikt in de specifieke bereiding van cosmetica en "anti-ageing" tonics.

Goed voor:

De bladeren van de Gynostemma plant worden beschouwd als sterk adaptogeen dat over de speciale mogelijkheid beschikt om de homeostase (balans en equilibrium) van de verschillende lichaamsfuncties te bevorderen.

Deze lichaamsfuncties omvatten het cardiovasculaire, digestieve en reproductieve systeem evenals het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Door de balans te bevorderen tussen deze systemen, worden lichaam en geest meer harmonieus.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims: http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen va de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

IndustriŽle toepassing

Voor zover bekend zijn er buiten de heilzame toepassing geen andere industriŽle toepassingen van de Gynostemma pentaphyllum bekend.

Dosering

Gynostemma schijnt veilig in gebruik te zijn, zelfs bij grotere hoeveelheden. Echter, er zijn geen gegevens beschikbaar om de maximale dosis te bevestigen.

Er wordt geadviseerd om 30-60 mg pure Gypenosiden per persoon per dag te nemen. Dit betekent dat de geadviseerde hoeveelheid van het droge kruid 600-1200 mg per persoon per dag is. Het gemiddelde gehalte aan Gypenosiden in het droge kruid is 5% Gypenosiden.

Van een extractpoeder dat 80% Gypenosiden bevat is de dosering 25-50 mg per persoon per dag.

Voor een cosmetisch effect wordt aanbevolen om een minimum van 1-2 gram Jiaogulan extractpoeder (80% Gypenosiden gehalte) per kilo product aan te brengen.

Contra-indicaties

Over het geheel beschouwd kan Jiaogulan veilig gebruikt worden. Toch wordt aanbevolen om in de volgende gevallen voorzichtig te zijn. Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.

Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nl

vorige volgende