Home >> Onze producten >> Peruaanse ginseng-Maca >> Extractpoeders

Peruaanse ginseng-Maca - Extractpoeders

Bewerkingsproces

De Lepidium meyenii plant is geen familie van de echte ginseng oftewel Panax. Wel worden er aan Maca vergelijkbare werkingen toegeschreven.

De speciaal op basis van analyse resultaten uitgezochte droge Macawortels worden via een strak gecontroleerd proces tot een extract met het gewenste glucosinolate gehalte gebracht of met de gewenste extract ratio.

Omdat sommige werkzame Maca bestanddelen alleen in water en andere alleen in alcohol oplosbaar zijn, wordt een uitgekiend alcohol/water mengsel gebruikt voor de extractie.

benseng maca extractpoeders

Met een zorgvuldig gecontroleerd standaardproces wordt onder hoogwaardige productie omstandigheden de droge Maca verwerkt tot extractpoeders.Na het extraheren wordt de alcohol eruit gedestilleerd en het vloeibare extract tot poeder gedroogd. Volgens dit standaard bewerkings procede wordt een Maca extractpoeder verkregen met minimaal 1% glucosinolate of met een extract ratio (kruid: extractpoeder) van 5:1.

Samenstelling extractpoeders

Maca extractpoeders worden alleen van de gedroogde wortels gemaakt.

Op enkele uitzonderingen na, worden vrijwel alle basis extractpoeders gemaakt zonder draagstoffen of toevoegingen. Op verzoek van klanten kan er vervolgens de gewenste hulpstof aan toegevoegd worden.

Verpakking

Voor afnames van minder dan 25 kg worden de Maca extractpoeders in luchtdicht gesloten aluminium zakken met PE-binnenlaag per 1 kg verpakt. Desgewenst kan het extractpoeder ook in 5 kg zakken worden afgevuld.

Levering van 25 kg eenheidsverpakkingen geschiedt standaard in plastic zakken in kartonnen vaten.

Eigenschappen

De standaard Maca extractpoeders zijn matig wateroplosbaar. Door middel van een aangepast proces is het mogelijk om de extractpoeders wateroplosbaar te maken.

De kleur van de Maca extractpoeders is geelbruin.

Maca Powder heeft een zoete smaak en wordt vaak beschreven als neigend naar chocolade of vanille.

In vergelijking tot consumptie van gemalen wortelpoeder is de opneembaarheid van de werkzame bestanddelen uit extractpoeder circa het dubbele als vanuit gemalen wortelpoeder.

Een mogelijk praktisch nadeel van extractpoeders is, dat ze hygroscopisch zijn, dus vrij snel vocht aantrekken vanuit de lucht. Bij een onjuiste bewaarwijze kan het extractpoeder vrij vlot aan elkaar koeken tot een blok. Droog bewaren in een gesloten verpakking is daarom belangrijk.

Toevoegingen

Om o.a. de kostprijs van het extractpoeder te drukken kan overwogen worden om aan het Maca extractpoeder een vulstof toe te voegen. De goedkoopste daarvoor is gemalen rijstbloem.

Om andere (procestechnische) redenen worden er soms wel dicalciumfosfaat, maltodextrine, siliciumdioxide, magnesiumstearaat of glucosepoeder aan toegevoegd. Uiteraard zijn ook andere vulstoffen, hulpstoffen en toevoegingen mogelijk.

Een voordeel van het toevoegen van een vulstof aan extractpoeders kan zijn, dat de mix veelal minder hygroscopisch is dan het pure extractpoeder.

Dosering

Uit in-vitro proeven is gebleken dat de benutting van de werkzame bestanddelen uit extractpoeders dubbel zoveel is als uit de gedroogde wortels of poeders daarvan. In milligrammen werkzame bestanddelen gerekend houdt dit in dat - om dezelfde werking te krijgen - men een dubbele dosering wortelpoeders moet nemen om de zelfde werking te krijgen dan met Maca extractpoeders.

Voor een goede werking van Maca extractpoeder met een exacte ratio 5:1 wordt een dagelijkse dosis van 1-2 gram of voor een therapeutische werking 4-5 gram per dag geadviseerd.

Voor een Maca extractpoeder met bijvoorbeeld 1% glucosinolate is het advies om 2-4 gram poeder per dag te nemen.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van Maca minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering verlaagd wordt.

Voor Maca geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 0,5 gram geconcentreerd Maca extract poeder per dag moet toch wel gezien worden als de minimum dosering waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien Maca met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende