Home >> Onze producten >> Braziliaanse ginseng-Suma

Braziliaanse ginseng-Suma

Suma, ook wel bekend als Braziliaanse Ginseng (Pfaffia paniculata), is de wortel van een struikachtige kruipplant met een uitgebreid wortelnetwerk. De plant vindt zijn oorsprong in de regenwouden van het Amazonegebied, en in tropische delen van BraziliŽ, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru, en Venezuela.

De voornaamste bestanddelen van Suma zijn saponinen, waaronder 'pfaffosiden'. Een verdeling in twee groepen is als volgt: pfaffosides A, B, en C worden gezien als nortriterpeen gluconisides, en pfaffosides D, E, en F die vallen onder de nortriterpeen saponinen.

De Suma wortel bevat 19 verschillende aminozuren, veel electrolyten, en sporen van mineralen zoals ijzer, magnesium, kobalt, zink, en vitamines A, B1, B2, E, K, en panthenolzuur.

Introductie

Sinds de eerst botanische waarneming van de plant in 1826 zijn verschillende namen voor Suma de revue gepasseerd. De belangrijkste is Pfaffia paniculata. In Zuid-Amerika staat Suma bekend als 'para toda', wat 'voor alles' betekent, en als 'Braziliaanse Ginseng', omdat het vaak wordt gebruikt vanwege de adaptogene werking die lijkt op die van reguliere Ginseng.

Braziliaanse Ginseng is zeer bekend in de Zuid-Amerikaanse cultuur. Het is een kruidensupplement, dat goed helpt bij geestelijke druk en inspanning en dat herstel en aansterken na ziekte ondersteunt. Suma werd honderden jaren lang in gezet als 'vrouwentonic', het helpt bij ongemakken voorafgaand aan/rondom/tijdens de menstruatie. Langzaamaan wordt het middel steeds populairder in de westerse wereld.

braziliaanse ginseng plant Foto: Braziliaanse Ginseng is een plant met een uitgebreid wortelnetwerk. Oorspronkelijk gebruikten de inwoners van het regenwoud zowel de wortels als de plant zelf als heilzaam kruid.
braziliaanse ginseng wortel Foto: Suma heeft een uitgebreid netwerk van wortels onder het aardoppervlak. De wortels worden gemalen en als heilzaam kruid ingezet. Er zijn ook vermeldingen van gebruik als smaakmiddel of thee.


Toepassing

Je kunt Braziliaanse Ginseng nemen in capsules of er thee van zetten. De smaak van kippensoep wordt erdoor versterkt. De Suma wortel is meestal verkrijgbaar in verwerkte vorm zoals: capsules, wortel extractpoeders, vloeibare extracten en gemalen producten.

Braziliaanse Ginseng wordt voornamelijk intern genomen, maar het is ook terug te vinden in cosmetische producten zoals gezichtscrŤmes, vochtinbrengende crŤmes en shampoo.

Suma voedt en beschermt de huid en maakt ruwe huid zacht en glad.

Het is niet duidelijk of dat Braziliaanse Ginseng al vůůr 15 mei 1997 in belangrijke mate als voeding en/of als voedingssupplement op de markt en in gebruik was, dus het is ook niet duidelijk of dat dit kruid volgens de EU richtlijnen betreffende nieuwe voedingsmiddelen mag worden gebruikt als of in levensmiddelen en als of in voedingssupplementen.

De Duitse Commissie E MonografieŽn, een therapeutische gids voor kruidengeneeskunde, maakt geen melding van Pfaffia paniculata.

Pfaffia paniculata wordt niet vermeld in de EHIA Inventaris Lijst van Kruiden die worden beschouwd als voedsel.

Extracten van Pfaffia paniculata, die gemaakt zijn van de wortels, voor gebruik in cosmetica, worden als zodanig als verzachtende stof in het EU-Besluit 96/335/EG van de EU cosmetica-richtlijn 76/768/EEG en/of 2006/257/EG genoemd.

Goed voor:

Braziliaanse Ginseng is net als reguliere ginseng een adaptogeen: een plant die de weerstand verhoogd.

De oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied gebruikten Suma al 300 jaar lang: als een versterkende tonic voor meer energie, als bescherming tegen ouderdomsverschijnselen, als afrodisiaca, als natuurlijke rustgever en om zijn maagversterkende invloed.

Braziliaanse Ginseng is goed voor de bloedvaten, is goed voor het zenuwstelstel en voor de spijsvertering.

Suma is goed voor het vergroten van het uithoudingsvermogen, zorgt voor minder stressgevoeligheid, stimuleert het immuunsysteem en helpt bij verlaging van het cholesterolgehalte.

Suma bevordert het (natuurlijk) afweersysteem van de lichaamscellen en beschermt tegen ouderdomsverschijnselen.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims: http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

IndustriŽle toepassing

Er zijn geen aanwijzingen dat Braziliaanse Ginseng ingezet wordt voor andere doeleinden dan als kruid en in cosmetische producten.

Dosering

Als voedingssupplement kunt u Braziliaanse Ginseng nemen in doses van 2-4 gram (gedroogde wortel) per dag.

Voor een hoge dosis van Suma wordt 5-10 gram per dag genomen, dit verdeeld over 3 inname momenten.

Bij gebruik van een geconcentreerd Suma extractpoeder (ratio 10:1) zou een dosis van 100-250 mg per dag moeten voldoen.

Voor cosmetica is er geen geadviseerde dosering vastgesteld, hoewel de merkbaarheid zou moeten toenemen naarmate de dosering wordt verhoogd. Meestal zien we Suma extract poeder in een concentratie van 1% van het totale eindproduct.

Contra-indicaties

Er zijn geen aanwijzingen dat Braziliaanse Ginseng gevaarlijk is. Zowel bij interne inname als externe applicatie zijn geen geregistreerde giftige effecten van het product bekend.

Ter informatie: Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.


Meer informatie / nieuws

2004-08-16 RFI Brazilian ingredients
Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nlvorige volgende