Home >> Onze producten >> Notoginseng

Notoginseng

Panax Notoginseng is een plantensoort van het geslacht Panax. De wetenschappelijke naam voor de plan, die vaak gebruikt wordt, is ofwel Panax Notoginseng of Panax Ginseng Pseudo en wordt meestal aangeduid als Notoginseng. Het kruid wordt ook wel aangeduid als Pseudo Ginseng, Japanse ginseng en in het Chinees heet het Tienchi ginseng, san qi of sanchi, drie-zevenwortel en bergverf.

Notoginseng behoort tot hetzelfde wetenschappelijke geslacht als Aziatische ginseng, Panax, Araliaceae familie. In het Latijn betekent het woord Panax "cure-all" en de familie van echte ginseng planten is een van de meest bekende kruiden. Panax Notoginseng is geen adaptogeen als de bekendere Panax soorten, maar het staat bekend als een hemostatisch kruid.

De belangrijkste bestanddelen van Panax Notoginseng zijn dezelfde dammaraan ginsenosiden die ook voorkomen in Panax ginseng, Panax quinquefolius en Panax vietnamensis. Zij worden meestal genoemd: "Totaal Panax notoginsenosides" (TPNS) voor Panax Notoginseng.

Dammaraan ginsenosiden omvat 2 classificaties: de 20 (S)-protopanaxadiol (ppd) en 20 (S)-protopanaxatriol (ppt) classificaties. Panax Notoginseng bevat hoge concentraties van de ginsenosiden Rb1, Rd (ppd-classificatie) en Rg1 (ppt-classificatie). De ginsenosides Rb1, Rd and Rg1 in Panax Notoginseng blijken ongeveer even hoog te zijn als in Panax ginseng en Panax quinquefolius.

Panax Notoginseng wordt niet gebruikt als een algemene energie-tonic. Terwijl de meeste echte ginsengs worden beschouwd als actieve yin of yang, wordt Notoginseng als neutraal beschouwd.

Introductie

Panax Notoginseng is een kruidachtige plant. De wortels worden gebruikt voor diverse doeleinden. Panax Notoginseng moet niet verward worden met andere vormen van ginseng, zoals Panax CA Meijer of Panax quinquefolium.

Het komt voor in het zuidwesten van China, voornamelijk geconcentreerd in het unieke teeltgebied voor Panax Notoginseng dat de Wenshan Prefecture Yunnan (Wenshan, Yanshan, Qiubei, Xichou, Guangnan en Maguan Provincies) en het aangrenzende stroomgebied van de Youjiang in de autonome regio Guangxi Zhuang (Jingxi, Debao en Napo Provincies) omvat. Het komt ook op kleine schaal voor in sommige provincies ten zuiden van de Yangtze-rivier. In de afgelopen jaren komt de teelt van Panax Notoginseng ook steeds meer voor in de grensgebieden tussen Noord-Vietnam en China.

Panax Notoginseng komt van nature voor in China en Japan. Het kruid is een vaste plant met een donkergroene bladvertakking van een stam met een cluster van rode bessen in het midden. Het wordt zowel gekweekt als verzameld in bossen waar het in het wild voorkomt, waarbij de wilde planten het meest waardevol zijn. De Chinezen noemen de plant "drie-zeven wortel", omdat de plant drie takken heeft met daaraan zeven bladeren elk. Er wordt ook beweerd dat de wortel moet worden geoogst tussen de drie en zeven jaar na het planten.

notoginseng plant Foto: De hele plant Panax Notoginseng
notoginseng wortels Foto: Gedroogde Panax Notoginseng wortels


Toepassing

Panax Notoginseng of afgeleide producten komen in Europa niet voor op de EHIA inventarislijst van Kruiden en worden daarom wettelijk niet beschouwd als voedsel.

Panax Notoginseng voedingssupplementen waren op de markt en in belangrijke mate in gebruik vůůr 15 mei 1997 en mogen daarom, volgens de EU-verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen alleen worden gebruikt als voedingssupplementen of toevoeging daarin en niet in voedsel.

Panax Notoginseng wordt niet genoemd in de Duitse Commissie E MonografieŽn.

Hoofdzakelijk worden de wortels van Panax Notoginseng gebruikt, maar soms worden ook de bladeren en de bloemen gebruikt vanwege hun weldadige werking op het evenwichtsorgaan.

In TCM is de Notoginsengwortel een favoriet kruid omdat het zorgt voor het behoud van een sterke vaatwand en het ondersteund het herstellend vermogen van de huid.

Panax Notoginseng als voedingssupplement wordt geleverd in een aantal vormen, waaronder capsules, extracten, poeders en tabletten.

Vooral de wilde Panax Notoginsengwortels worden al duizenden jaren gezien als "waardevoller dan goud" en mogen gerust gebruikt worden als toevoeging aan gezondheidsdiŽten ter ondersteuning van het immuunsysteem, hart en bloedvaten en de ontwikkeling van de hersenen.

Er zijn slechts een beperkt aantal cosmetische producten met Panax Notoginseng op de markt, zoals: zalf, vocht inbrengende crŤmes en parfums.

Panax Notoginseng wordt niet genoemd in EU-besluit 96/335/EG van de EU Cosmetica Richtlijn 76/768/EEG en/of 2006/257/EG.

Goed voor:

Notoginseng is een kruid dat in China heel uitgebreid gebruikt wordt sinds het einde van de 19e eeuw. Het heeft een zeer gunstige reputatie verworven voor het behoud van een sterke vaatwand, het bevorderen van de opname van ijzer in het bloed en bevorderen van de doorbloeding. Het is het belangrijkste ingrediŽnt in "Yunnan Bai Yao", een beroemd hemostatisch gepatenteerd kruidenmiddel dat voornamelijk door de VietCong tijdens de oorlog in Vietnam werd gebruikt om wonden te behandelen.

Notoginseng wordt in de Verenigde Staten sinds een aantal jaren ook gebruikt na de bevalling en in de menopauze.

Panax Notoginseng heeft een verzorgende invloed op hart en bloedvaten en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen.

Het heeft een weldadige uitwerking op de ruwe en schrale huid en ondersteund het herstellend vermogen van de huid.

Notoginseng heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop en houdt een normale bloeddruk in stand.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims: http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

geneeskrachtige werking

Notoginseng is een kruid dat in China heel uitgebreid gebruikt wordt sinds het einde van de 19e eeuw. Het heeft een zeer gunstige reputatie verworven voor de behandeling van bloedziekten, met inbegrip van stagnatie van de aanmaak van bloed, bloedingen, en bloedarmoede. Het is het belangrijkste ingrediŽnt in "Yunnan Bai Yao", een beroemd hemostatisch gepatenteerd kruidenmiddel dat voornamelijk door de VietCong tijdens de oorlog in Vietnam werd gebruikt om wonden te behandelen.

Notoginseng wordt in de Verenigde Staten sinds een aantal jaren ook gebruikt na de bevalling, om bloedingen bij vrouwen onder controle te krijgen en bij hevige bloedingen ten gevolge van de menopauze.

Er wordt beweerd dat Panax Notoginseng de beschadiging van cellen na een hartaanval vermindert en de zenuw- en hersencellen beschermt tegen schade van een beroerte.

Het wordt vaak voorgeschreven om letsel, pijn veroorzaakt door bloeduitstortingen en puisten, zwellingen en andere huid- en externe aandoeningen te behandelen. Ook wordt beweerd dat het de zwelling en pijn verlicht.

Onlangs is aangetoond dat Notoginseng mogelijkheden biedt bij de behandeling van angina pectoris (pijn op de borst als gevolg van een slechte bloedsomloop in de hartspier) en hoge bloeddruk.

Het wordt ook af en toe gebruikt bij de behandeling van acute aanvallen van de ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte van het darmkanaal.

De meest bekende geneeskrachtige toepassingen van Panax Notoginseng zijn:

IndustriŽle toepassing

Er zijn geen industriŽle toepassingen gevonden voor Panax Notoginseng.

Dosering

De acute dodelijke dosering (LD50) voor Panax Notoginseng bleek na orale toediening bij muizen maar liefst 5 g/kg lichaamsgewicht te zijn.

Als onderhoudsdosering of voor gebruik als voedingssupplement voor een volwassene wordt 2-3 gram van de gedroogde wortel van Panax Notoginseng geadviseerd. Als hoge dosering wordt soms 3-6 gram gedroogde wortel per dag gebruikt. Voor een dosering van meer dan 10 gram per dag wordt aanbevolen dit alleen te doen onder toezicht van een deskundige.

Voor Panax Notoginseng extracten en/of extractpoeders met een extract ratio van 10:1, wordt een dagelijkse dosering van 200-400 mg geadviseerd. Voor extractpoeders met een gehalte van 30% Panax notoginsenoside wordt 100-200 mg geadviseerd als optimale dosering.

Voor een optimale dosering van huidproducten voor uitwendig gebruik, wordt aangeraden om aan het product een hoeveelheid van 4-6% Panax Notoginseng toe te voegen met een gehalte van 30% Panax notoginsenoside.

Voor alleen cosmetisch effecten wordt aanbevolen om aan een product minimaal 3-6 gram per kg (= 0,3-0,6%) Panax Notoginseng extract toe te voegen met een gehalte van 30% Panax notoginsenoside.

Contra-indicaties

Over het algemeen wordt Panax Notoginseng als veilig beschouwd. Het is niet giftig en er zijn, voor zover bekend, geen onomkeerbare schadelijke bijwerkingen. Toch zijn er waarschuwingen voor het gebruik van Panax Notoginseng: Dit document is niet bedoeld voor gebruik door consumenten. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.

Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.

Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nlvorige volgende