Home >> Onze producten >> Indiase ginseng-Ashwaganda

Indiase ginseng-Ashwaganda

Withania Somnifera is een struik uit de solanaceae of nachtschadefamilie. Het wordt ook wel Ashwagandha, winterkers of withania genoemd en vanwege de adaptogene eigenschappen is het ook bekend als Indiase ginseng.

De naam Ashwagandha komt uit het Sanskriet en is een combinatie van het woord 'ashva', dat paard betekent, en 'gandha', dat geur betekent. De wortel heeft een sterk aroma, dat wordt omschreven als "paard-achtig".

In de Ayurveda, Indische en Unani gezondheidsleer wordt Ashwagandha beschreven als "Indiase ginseng". Ashwagandha wordt ook in de traditionele Afrikaanse gezondheidsleer gebruikt. Ashwagandha moet niet verward worden met Physalis alkekengi. Beiden staan bekend als de winterkers.

Ashwagandha is rijk aan ijzer, aan glycowithanolides (antioxidanten), tannine, glucose, kaliumnitraat, alkaloïden, vetzuren en vele andere stoffen. Ashwagandha bevat ook steroïde alkaloïden zoals: somnine, somniferine, anferine en withanolides. Deze alkaloïden spelen een belangrijke rol in de actieve bestanddelen van de plant. Ashwagandha bevat tevens flavonoïden, lactonen, acyl steryl- glucosiden.

In de Ayurvedische gezondheidsleer (Indische) worden meestal de bladeren en de wortels van de plant, die de meest weldadige bestanddelen van de plant bevatten, gebruikt.

Eén van de ingrediënten in de bladeren van Ashwagandha zijn withanolides.Deze fytochemicaliën lijken een steroïde- achtig effect te hebben, wat betekent dat ze indirect de activiteit van steroïde hormonen zoals testosteron en progesteron ondersteunen. Daardoor is Ashwagandha in de Ayurvedische gezondheidsleer bekent om zijn ondersteuning van het libido en stimulering van de seksuele functies. Ashwagandha helpt tevens bij vermoeidheid. Withanolides zijn van belang bij het zenuwstelsel en zijn goed voor de coördinatie.

Introductie

De bladeren, bessen en knollen van Ashwagandha zijn al eeuwen als huismiddel in gebruik in India en het extract ervan is een belangrijk onderdeel van de Indiase Ayurveda.

Ashwagandha groeit overvloedig in India (vooral Madhya Pradesh), Pakistan, Bangla Desh, Sri Lanka en in delen van Noord-Afrika.

Ashwagandha of Indiase ginseng is een van de belangrijkste gewassen in de Ayurveda en wordt op grote schaal gebruikt als natuurlijke rustgever en als zenuwversterking, dat van oudsher als veilig wordt beschouwd, zelfs voor gebruik bij kinderen. Het extract wordt verkregen uit de wortels. Het primaire gebruik, zoals beschreven in de Ayurvedische literatuur, is dat de levenskracht versterkt en meer energie geeft. En het is van oudsher bekend dat deze plant een gunstige invloed op de gezondheid heeft en bijdraagt aan een gezond leven.

Ashwagandha is een van de bekendste en meest onderzochte kruiden in de Ayurvedische gezondheidsleer en heeft een plaats in de Ayurvedische tradities die vergelijkbaar is met ginseng in Chinese therapieën. Daarom wordt Ashwagandha vaak de "Indiase ginseng" genoemd. Ashwagandha wordt gebruikt in verschillende inheemse kruidenpreparaten ter ondersteuning van de gezondheid, ter stimulering van het immuunsysteem en als een anti-stress middel.

Ashwagandha wordt in India al duizenden jaren gebruikt ter verhoging van de vitaliteit en als bescherming tegen veroudering. Vooral de wortels van deze struik worden in India voor alle leeftijdscategorieën gebruikt om de levenskracht te vergroten alsmede het libido. Ashwagandha vertoont veel overeenkomsten met de echte ginseng.

TCM adviseert de wortel als natuurlijke rustgever, bij nervositeit, ter bevordering van de slaapbereidheid, voor het behoud van soepele gewrichten, voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed, versterken van de levenskracht en ter stimulering van het immuunsysteem.

ashwagandha struik Foto: Ashwagandha struik die vooral in India, Pakistan en Sri Lanka wordt geteeld en circa 1.70 m hoog wordt.
ashwagandha wortel Foto: Ashwagandha wortelstukken die gemalen of als extract worden gebruikt.


Toepassing

Ashwagandha wortel is beschikbaar in poedervorm, gedroogde vorm of als verse wortel. Hoewel vrijwel alle onderdelen van de Ashwagandha plant bruikbaar zijn, worden de wortels het meest gebruikt. Ashwagandha kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Het wordt voornamelijk gebruikt als voedingssupplement en als functioneel ingrediënt in voeding en dranken.

Thee van Ashwagandha wordt gemaakt door het poeder gedurende 10 minuten in water te koken. Gebruik niet meer dan een theelepel van het poeder voor één kopje water. Je zou Ashwagandha wortel poeder ook samen met een glas warme melk, voor het slapen gaan, kunnen nemen.

Het gehalte aan withanolide in Ashwagandha wordt nu gewaardeerd en gestandaardiseerd. De huidige samenstellingen die beschikbaar zijn in de gezondheidsvoedselmarkt hebben de volgende doseringen withanolides: 1,5%, 2.5%, 4,5% en 8%.

Ashwagandha was al vóór 15 mei 1997 in belangrijke mate op de markt en in gebruik en mag dus volgens de EU Novel Foods Verordening worden gebruikt als of in voedingssupplementen en als of in voedsel. Specifieke wetgeving in een aantal lidstaten kan echter het op de markt brengen van Ashwagandha als voedingsmiddel of voedselingrediënt beperken.

In de Duitse Commissie E monografieën, een therapeutische gids voor kruidengeneeskunde, wordt Ashwagandha niet genoemd.

Ashwagandha wordt ook niet genoemd in de EHIA Inventaris lijst van Kruiden die worden beschouwd als voedsel.

In de Verenigde Staten, wordt Ashwagandha in de Code of Federal Regulations (CFR) niet vermeld als algemeen erkend als veilig (GRAS) bij gebruik in conventionele voedingsmiddelen en komt het ook niet voor in de FDA GRAS Notice Inventory database. Ashwagandha is echter toegestaan voor gebruik als voedingssupplement, maar het is verplicht om binnen 30 dagen na de marketing van een product (als een 'structuur-functie "claim wordt gemaakt) en de fabricage volgens voedingssupplement GGP dit aan te melden bij FDA. USP heeft kwaliteitsnorm monografieën voor voedingssupplementen ontwikkeld voor Ashwagandha wortels, Ashwagandha wortelpoeder en Ashwagandha wortel extractpoeder.

Ashwagandha wordt soms ook gebruikt als een component in cosmetische producten. Cosmetische toepassingen zijn voedend, verstevigend en matig stimulerend. Een pasta van de wortels en gekneusde bladeren worden toegepast op een rode en gevoelige huid en om de huid te zuiveren.

Met betrekking tot het gebruik in cosmetische producten noemt de Europese Commissie Gezondheid en Consumenten Directoraat een aantal gedefinieerde ingrediënten van whitasomniferanolide (zoals wortelpoeder, wortelextract, extract van blad en wortel en bloemextract) voor huid-conditioneringstoepassingen (het houdt de huid in goede conditie). Ashwagandha-extract is goedgekeurd voor verschillende functies in cosmetische producten, onder meer als antimicrobieel (het zorgt voor een goede flora op de huid, antioxidant (het remt door zuurstof bevorderde reacties, waardoor oxidatie en ranzigheid vermijden), blekend middel (het verlicht de schaduw van haar of huid), verzachtend (het verzacht en egaliseert de huid) en bevochtigingsmiddel (het houdt vocht vast).

Extracten van Ashwagandha voor gebruik in cosmetica, worden als zodanig echter niet genoemd in het EU besluit 96/335/EG van de EU cosmetica-richtlijn 76/768/EEG en/of 2006/257/EG.

Goed voor:

Ashwagandha is een belangrijke plant in de Ayurvedische gezondheidsleer (Indiase). Het is goed tegen stress, versterkt de levenskracht en geeft energie. Volgens de Indiase deskundigen die het al eeuwen gebruiken is Ashwagandha ook effectief bij het verhogen van het libido en helpt het bij het verbeteren van de seksuele functies.

Ashwagandha is net als ginseng een adaptogeen. Adaptogenen zijn stoffen die niet-specifiek de lichaamsfuncties versterken en reguleren. Hierdoor kan het lichaam beter tegen stress en wordt het prestatievermogen ervan verhoogd en stimuleert het immuunsysteem.

De plant houdt de gewrichten soepel, bevordert de slaapbereidheid, is een anti-oxidant. Ashwagandha fungeert ook als een versterkend middel dat het energieniveau verhoogt, de algehele gezondheid verbetert en de levensduur verlengt.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims:http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

Industriële toepassing

In het bijzonder kunnen de bessen van de Ashwagandha struik worden gebruikt als een plantaardig alternatief voor de tijdens de kaasbereiding aan melk toegevoegde enzymen van dierlijke of kunstmatige herkomst. Het sap van deze bessen heeft een coagulerende werking en zorgt hierdoor voor de scheiding van melk in stremsel en wei.

Dosering

In acute toxiciteit studies bleek de LD50 van een Withania somnifera alcohol extract 1750 mg/kg lichaamsgewicht (LG) (p.o.) in albino muizen te zijn.

De acute LD50 voor Ashwagandha extract (2% pure alkaloïden) bleek 465 mg/kg LG in ratten en 432 mg/kg LG in muizen te zijn.

Een andere studie, waarin een alcohol extract van de wortels van Ashwagandha werd gebruikt, is gebleken dat een enkele intra peritoneale injectie van 1100 mg/kg LG van het extract in muizen binnen 24 uren geen sterfte liet zien, maar een kleine verhoging van die dosering leidde wel tot sterfte. De LD50-waarde werd berekend op 1260 mg/kg LG.

Een dosering van gedroogde Ashwagandha wortels als een supplement is 0,5-2,0 gram per dag. Van een geconcentreerd extract poeder met een gehalte aan withanolides van 1,5% en 8% withanolides, worden doseringen van respectievelijk 100-500 mg en 25-100 mg per dag geadviseerd bij gebruik als een voedingssupplement.

Als een dosering wordt 3-6 gram wortel poeder in verdeelde doses aanbevolen, die gelijk is aan ongeveer 700-1400 mg van een gestandaardiseerd extract poeder met 1,5% withanolides en aan ongeveer 125-250 mg van een gestandaardiseerd extract poeder met 8% withanolides.

Voor cosmetica is er geen geadviseerde dosering vastgesteld, hoewel de merkbaarheid zou moeten toenemen naarmate de dosering wordt verhoogd.

Contra-indicaties

Het gebruik van Ashwagandha in de aangegeven aanbevolen dosering wordt als veilig beschouwd. Toch is het van belang om enkele opmerkingen, waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen voor aanvang van het gebruik te vermelden: Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediënt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geëvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.


Meer informatie / nieuws

2015-04-07 Ashwagandha powder, Sidh Makardhwaj are effective in treating Rheumatoid arthritis
2015-01-25 14 Health Benefits Of Ashwagandha
2015-01-14 Use ashwagandha leaves for weight loss
2014-09-01 Ashwagandha, the natural healer
2014-06-26 Ashwagandha root and leaf extract shows cognitive benefits for people with bipolar disorder
2014-06-18 Indian herb shows numerous health benefits
2014-05-23 Ashwagandha may promote healthy testosterone production in men
2014-05-05 Ashwagandha shows the way for stroke treatment at PU
2014-02-07 Canada OKs enhanced health claims for Ixoreal's KSM 66 ashwagandha
2014-01-23 The Natural Way: Calm your mind with Ashwagandha
2013-10-01 Ashwagandha/Withania somnifera fights fatigue in breast cancer patients
2013-08-30 Ashwagandha herb reverses Alzheimer's disease pathology
2013-08-10 New vaccine adjuvant from 'Ashwagandha' gets US patent
2013-05-03 Ashwagandha extracts show lifespan benefits: For worms at least
2013-04-15 Research elucidates different approaches to modern ashwagandha ingredients
2012-09-14 Ashwagandha granted GRAS status
2012-09-07 Ashwagandha a wonder herb. Can this herb fix any health condition?
2012-08-30 Pharmacognosy Of Ashwagandha
2012-03-04 Ayurvedic Ashwagandha Can Cure Alzheimer's Disease
2011-09-21 The Power Herb: Ashwagandha
2011-08-22 Withania somnifera confirmed to have health benefits
2011-08-19 High catechin concentrations detected in Withania somnifera (ashwagandha)
2011-06-07 Understanding Ashwagandha
2010-12-05 Discover the benefits of Ashwagandha
2010-01-31 Ashwagandha could be the magic cure for infertile men
2009-08-01 Rediscovering the Indian Ginseng - ashwagandha
2008-09-08 Ashwagandha - a health rejuvenator
2008-07-27 Indian ginseng
2008-04-12 Benefits and uses of Ashwagandha
2007-07-29 Ashwagandha Herbal remedy for Stress
2007-05-20 Ashwagandha to Enhance Immunity and Stamina
2006-01-12 Ashwagandha is a valuable plant used in Indian medicine




Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nl



vorige volgende