Home >> Onze producten >> Siberische ginseng

Siberische ginseng

Eleutherococcus senticosus (ook bekend als Acanthopanax senticosus, Ciwujia (China), en Siberische ginseng) komt uit het verre oosten van Rusland en de noordelijke regionen van Korea, Japan en China. Het is een harde struik die tot twee meter hoog wordt.

Net als de echte Ginseng draagt Siberische Ginseng het label 'adaptogeen kruid', omdat het voor alle lichaamssystemen kan worden ingenomen en de lichaamsfuncties normaliseert. De actieve ingrediŽnten in deze plant bevinden zich voornamelijk in de wortel, en bestaan vooral uit eleutherosiden: chemische stoffen die zich aan hormonale receptoren binden.

Eleutherosiden I, K, L, en M zijn ook te vinden in het blad van de plant. Van deze stoffen wordt gedacht dat ze het uithoudingsvermogen vergroten en het immuunsysteem ondersteunen.

Introductie

Siberische Ginseng is een adaptogeen kruid. Deze eigenschap van het kruid helpt het lichaam bij geestelijke druk en inspanning in stress situaties van zowel interne als externe oorzaak. Het is bovendien positief voor lichaam en geest en het bevordert het (natuurlijk) afweersysteem van de lichaamscellen.

Het gebruik van dit kruid dateert van ruim 2000 jaar geleden en stond toen al bekend om zijn energie verhogende en uithoudingsvermogen bevorderende eigenschappen.

Het kruid is 'herontdekt' in 1855 in SiberiŽ, ten noorden van de Chinese Amur rivier. In de TCM werd het gebruikt om de "Qi" te versterken en de functie van milt en nieren te ondersteunen.

Siberische Ginseng lijkt mentale alertheid te verbeteren en aandacht voor detail te vergroten. Het kruid wordt genoemd als vergroter van het doorzettingsvermogen en om overall energieniveaus te verhogen, vooral bij atleten. Daarnaast houdt het de normale bloeddruk in stand en heeft het een gunstige invloed op de bloedsomloop.

Siberische Ginseng is een typisch kruid dat ingezet zou moeten worden voor het ondersteunen van een goede gezondheid.

siberische ginseng plant Foto: Siberische ginseng is een struik die ongeveer 2 meter hoog kan worden. De bladeren van de struik zitten vast aan de dikste stengel: de 'stam', met lange takken. Takken en stam zijn bedekt met doorns.
siberische ginseng bessen Foto: Bloemen, geel en violet, groeien in een parapluachtige cluster aan de plant. In de nazomer veranderen de bloemen in zwarte bessen. Ginsengbessen bevatten veel van de ingrediŽnten die men ook terugvindt in de wortel van de plant. Toch worden de bessen normaalgesproken niet gebruikt voor verwerking.
siberische ginseng wortel Foto: Siberische ginsengsupplementen worden gemaakt van de wortel. Deze bevat een mengsel aan weldadige stoffen, genaamd eleutherosiden. De wortel zelf is houtachtig en bruin, gerimpeld en gedraaid.


Toepassing

Siberische Ginseng is beschikbaar als vloeibaar extract, extractpoeder, gemalen wortelpoeder, capsules, tabletten en gedroogd als thee.

Siberische Ginseng kan zowel intern als extern gebruikt worden: het is terug te vinden in gezichtscrŤmes, "moisturizers", anti-verouderingscrŤmes, shampoo en "conditioners". Siberische Ginseng is goed als gezichtscrŤme vanwege de polysacchariden die het bevat: deze vormen een laagje op de huid den dat houdt de huid jong en strak.

Goed voor:

Siberische Ginseng wordt voor allerlei doeleinden ingezet, is weldadig voor onder andere het stimuleren van het uithoudingsvermogen en de levenskracht, het stimuleren van een goede eetlust en geheugen, helpt bij geestelijke druk en inspanning en het stimuleert de gezondheid van lichaam en geest in het algemeen.

Russen gebruiken het product al tientallen jaren in de topsport voor het vergroten van het uithoudingsvermogen, versterken van het immuunsysteem, sneller herstel na trainingen en het minder stressgevoelig maken. Bovendien stimuleert Siberische ginseng het immuunsysteem.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims: http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

IndustriŽle toepassing

Van Siberische Ginseng zijn nog geen industriŽle toepassingen bekend.

Dosering

Siberische Ginseng is geschikt voor langdurig dagelijks gebruik. Het kan genomen worden met of zonder voedsel.

Als optimale dosering wordt aangeraden 2-4 gram gedroogde wortel per dag te nemen. In de praktijk komt 500-3000 mg het meest voor.

Bij een gestandaardiseerd extract poeder met 0,8-1,0% eleutherosiden wordt een dosis van 600-1200 mg van het poeder per dag aangeraden. Als onderhoudsproduct adviseert men 200-400 mg poeder.

Voor uitwendig gebruik wordt aangeraden 2-3% geconcentreerd extractpoeder te gebruiken met 0,8-1,0% eleutherosiden.

Voor gezicht crŤme wordt aangeraden minimaal 3-6 gram van het extractpoeder met 0,8-1,0% eleutherosiden per kilo aan het cosmetische eindproduct toe te voegen.

Contra-indicaties

Over het algemeen zijn bijwerkingen van Siberische Ginseng zeldzaam en milder dan die van Amerikaanse of Koreaanse Ginseng.

Siberische Ginseng blijkt veilig te zijn bij aanbevolen doseringen. Het is altijd aan te bevelen om Siberische ginseng niet te gebruiken in geval van hoge bloeddruk, slaap apneu, narcolepsie, of als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bij extreem hoge doseringen kan slapeloosheid, nervositeit, irritatie en angst optreden. Diabetici moeten hun bloedglucoselevels goed in de gaten houden en medicijnen waar nodig aanpassen.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.

Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nlvorige volgende