Home >> Onze producten >> Siberische ginseng >> Wortels

Siberische ginseng - Wortels

Bewerkingsproces

De dikste wortels van de Eleutherococcus plant kunnen tot circa 3-4 cm dik worden. Daarom worden de verse Siberische ginsengwortels na de oogst meestal in grote stukken gehakt zodat ze beter te drogen zijn.

Hierna worden ze zorgvuldig gewassen, gesorteerd en bij een lage temperatuur gedroogd. Hierdoor blijft het gehalte aan werkzame bestanddelen (=eleutherosiden) op een hoog niveau behouden. Ook blijft het inwendige weefsel van de wortel hierdoor een uniforme houtachtige kleur behouden.

benseng syberische ginseng plant

Eleutherococcus senticosus is een struikachtige plant waarvan de houtachtige wortels als een goedkoper en minder krachtig alternatief voor de echte ginseng wordt gebruikt.Samenstelling wortels

Ondanks het feit dat vaak anders wordt beweerd, is het niet automatisch zo dat wortels die langer gegroeid zijn, beter zijn dan wortels die minder lang gegroeid hebben.

Wel is het zo dat het gehalte aan werkzame eleutheroside bestanddelen geleidelijk toeneemt met het aantal groei jaren. Maar het zijn vooral de omstandigheden waaronder de Eleutherococcus plant groeit, die bepalen hoe hoog het eleutheroside gehalte van een bepaalde partij wortels is.

benseng syberische ginseng stukken wortel

Stukken van de Siberische ginseng wortelsHet onderscheid tussen eerste en tweede keus wortels wordt voornamelijk bepaald door visuele aspecten. Zo worden wortels met afwijkende kleur, vergroeiingen, beschadigingen en/of plekjes met afwijkende kleur als tweede keus aangemerkt. Het gehalte eleutherosiden van eerste en tweede keus is in principe hetzelfde, dus ook de werking.

Verpakking

Voor elke hoeveelheid worden de wortels standaard in bulk verpakt in plastic zakken in een kartonnen doos of vat.

Kleinere hoeveelheden kunnen desgewenst worden verpakt in transparante plastic doosjes.

Eigenschappen

De verschillende delen van de Siberische ginseng wortels bevatten onderscheidende hoeveelheden eleutherosiden. Zo bevatten de fijnste haarwortels ruim 2-3 keer zoveel eleutherosiden dan de hoofdwortels.

De smaak van Siberische ginseng is een beetje penetrant, ietwat bitter en wat wrang.

De werkzame bestanddelen van de Siberische ginseng wortels (=eleutherosiden) zijn goed hittebestendig en gaan daarom tijdens eventuele verwarming ook niet verloren.

Dosering

Voor een optimale therapeutische werking van Siberische ginseng wortels is het advies om dagelijks 2-4 gram te gebruiken.

Indien van de Siberische ginseng wortels thee gezet wordt en de stukjes wortel zelf niet geconsumeerd worden, dan is het aan te bevelen om dagelijks 5-10 gram te gebruiken. Het blijkt namelijk dat na het zetten van de thee nog meer dan de helft van de eleutherosiden achterblijft in de wortel stukken.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van Siberische ginseng minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering eleutherosiden verlaagd wordt.

Voor Siberische ginseng geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 0,5 gram gedroogde ginseng wortel per dag moet toch wel gezien worden als de minimum dosering waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien Siberische ginseng wortels met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende