Home >> Onze producten >> Witte Koreaanse ginseng >> Slices/flinters

Witte Koreaanse ginseng - Slices/flinters

Bewerkingsproces

Voornamelijk de rechte hoofdwortels worden uitgesorteerd om vervolgens met een speciale snijmachine haaks op de lengte richting van de wortel tot flinterdunne schijfjes gesneden.

benseng white korean ginseng slices

Met een speciale machine worden de harde ginsengwortels tot schijfjes gesneden.De gedroogde ginseng wortels zijn over het algemeen kei hard. Door de wortels beperkt te verwarmen in een oven of een magnetron worden ze zachter. Hierdoor kunnen ze in warme toestand gesneden worden. De werkzame bestanddelen van de ginseng wortels (=ginsenosiden) zijn goed hittebestendig en gaan daarom tijdens de verwarming niet verloren.

benseng white korean ginseng slices

De ginseng slices worden gemaakt door de harde wortels eerst te verwarmen en vervolgens met een speciale machine tot schijfjes gesneden.

Het ginsenoside gehalte van de schijfjes komt overeen met die van de gebruikte hoofdwortels en bedraagt gemiddeld circa 1-2% ginsenosiden.

Samenstelling slices

Na het snijden worden poeder en kleinere stukjes uit de schijfjes gezeefd. Uit de grotere schijfjes worden handmatig de visueel en qua kleur afwijkende schijfjes gesorteerd en als 2e keus bestempeld.

benseng white korean ginseng slices sorteren

De ginseng slices worden handmatig op eerste en tweede keus gesorteerd.De 1e keus schijfjes hebben een diameter van circa 0,5 - 2,5 cm met een dikte van circa 0,5 tot 2,5 mm. Opvallend effect is dat de schijfjes na 5-10 minuten weken in water circa 2x zo groot worden; ongeveer de oorspronkelijke dikte van de verse wortel .

Datgene dat er uitgezeefd wordt, wordt vervolgens over een iets fijnere zeef opnieuw gezeefd. Hierdoor worden kleinere (stukjes) schijfjes verkregen die we flinters of splinters noemen. Deze splinters zijn circa 0,2-0,5 cm groot en circa 0,5 tot 1,5 mm dik. Na een paar minuten wellen in water worden de flinters circa 2x zo groot en zijn daarom uitermate geschikt zijn om thee van te zetten.

Verpakking

Voor elke hoeveelheid worden de schijfjes of splinters standaard in bulk verpakt in plastic zakken in een kartonnen doos of vat.

Kleinere hoeveelheden kunnen desgewenst worden verpakt in transparante plastic doosjes.

Eigenschappen

De ginseng slices of splinters zijn in het geheel niet wateroplosbaar. Wel zullen de werkzame bestanddelen na enige tijd uit de wortel in het water extraheren oftewel er kan gemakkelijk thee van gezet worden.

De kleur van de witte Koreaanse ginseng slices is van licht geel tot beige.

De smaak kan getypeerd worden als zijnde bitter zoet. Naarmate het ginsenoside gehalte van het wortelpoeder hoger is, is de smaak meer bitter en minder zoet.

Doordat de harde ginseng wortels zo dun gesneden zijn, kunnen ze ook als zodanig gemakkelijk als schijfjes worden opgekauwd.

Dosering

Voor een optimale therapeutische werking van ginseng schijfjes en/of splinters is het advies om dagelijks 30-60 mg pure ginsenosiden te gebruiken.

Voor witte Koreaanse ginseng slices (product code: KSLnn) met een gemiddeld gehalte van circa 1,5-2,5% ginsenosiden zou dat bijvoorbeeld een hoeveelheid van circa 2 tot 4 gram slices per dag bedragen.

Indien van de witte Koreaanse ginseng slices thee gezet wordt en de ginseng schijfjes zelf niet geconsumeerd worden, dan is het aan te bevelen om dagelijks 5-10 gram te gebruiken. Het blijkt namelijk dat na het zetten van de thee nog meer dan de helft van de ginsenosiden achterblijft in de schijfjes.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van ginseng minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering ginsenosiden verlaagd wordt.

Voor ginseng geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 7 mg ginsenosiden per dag wordt wel als minimum dosering beschouwd waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien de ginseng schijfjes of splinters met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende